sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Lumiviiriäisiä

Valkoiselle Hanki-siniviiriäiskukolle ja smokki-väriselle Huovelle kuoriutui seitsemän valkokirjavaa tipua. Neljä niistä on valkoisia ja kolme hieman erilaisia smokkeja. Yksi smokeista saattaa olla splashed, riippuen siitä mitä värillä täsmälleen tarkoitetaan. Sillä on selässä kapeahko raita ja päässä pilkku.

Poikasten värit paljastivat, että molemmilla emoilla on toistensa värit resessiivisinä. Ainakin huove saattaa myös kantaa punarintaista, koska sen sisko Tunturi on resessiivinen punarintainen näkyvänä.

Minulle selvisi, että winged pied eli valkosiipinen kirjava on dominoiva väri, joten Mahlan valkoisilla siipisulilla ei ehkä ollut mitään tekemistä valkoisen poikasen kanssa. Valkoinen, smokki, splashed ja valkoinen väri ovat kaikki eri geenien aiheuttamia resessiivisiä kirjavia. Valkosiipinen ja "tavallinen" kirjava (pied) ovat puolestaan dominoivia. En ole varma, mutta yksi tai kaksi poikasista saattavat olla splashedin ja smokin päällekäisyyksiä tai smokin laajaa kirjoa. Myöhemmin voin toivottavasti parittaa tällaisen poikasen Rahkan kanssa, koska ne eivät ole sukua. Toiveenani olisi saada aikaiseksi hopea-splashedia tai hopea-smokkia, jotka ovat minusta kauneimpia siniviiriäisen värejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti